Drużyna Leśnych Wilków ( ziemia międzyleska )
---Słowianie---
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Drużyna Leśnych Wilków ( ziemia międzyleska ) Strona Główna
->
Kuchnia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Dział administracyjny
----------------
Wasze uwagi, sugestie...
Rzemiosło
----------------
Rzemiosło
Dzierganie
Krajki
Kuchnia
Biżuteria
Stroje i dodatki
Przedmioty codziennego użytku
Zielarstwo
----------------
Ciekawostki
Opisy roślin oraz ich zastosowanie
Walka
----------------
Technika walki
łucznictwo
Broń
Pancerze
Taniec, muzyka
----------------
Taniec
Muzyka
Ogłoszenia
----------------
Obwieszczenie
Kram
Hydepark
----------------
Offtopic
Między nami, czyli organizacja bractwa
----------------
Organizacja bractwa
Problemy
Spotkania
Religia
----------------
Wierzenia
Obyczaje
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Gość
Wysłany: Pią 0:12, 10 Sie 2007
Temat postu:
piwo sklepowe to trucizna - sam waze sobie piwo
def
Wysłany: Czw 22:23, 09 Sie 2007
Temat postu:
nie ten sam smak no ale szybciej
Tomal
Wysłany: Czw 20:48, 09 Sie 2007
Temat postu:
a nie lepiej kupic browar w sklepie? leprzy będzie
def
Wysłany: Czw 19:56, 09 Sie 2007
Temat postu:
Piwo sposobem domowym
- pół kilograma jęczmienia
- 16 litrów wody
- 20 dag szyszek chmielowych
- 30 dag cukru
- odrobina drożdży
Pół kilograma jęczmienia przyrumień na patelni rozgrzanej uprzednio. Ciepnij to do 16 litrów wody, dodaj 20 dag chmielu i z dwie godziny gotuj. Potem 30 dkg Cukru wsyp i gotuj jeszcze z pół godziny. Wystudź to wszystko i dodaj 3 dkg rozrobionych drożdży. Po dniu zbierz szumowiny, odcedź i rozlej do butelek; zakorkować i czekać.
Po trzech tygodniach będzie brakowało tylko kobiet!!!
def
Wysłany: Czw 19:55, 09 Sie 2007
Temat postu:
Miód Pitny - Sposób I
(troszkę dziwny)
- 3 litry miodu płynnego
- 15 litrów wody
- 20 dag szyszek chmielowych
- odrobina drożdży
Rozpuścić 3l. miodu w 15l. wody, trzymać w ciepłym miejscu przez dobę, lub dłużej, tak aby miód zupełnie w płyn się zmienił, mieszając go często. Po rozpuszczeniu przecedzić przez gazę, wlać do dużego garnka połowę płynu, i zaznaczyć na garnku poziom płynu, wlać resztę roztworu i zacząć gotować, jak się wygotuje do oznaczonej wysokości dolać drugie tyle wody zimnej i powtórnie gotować do wyparowania połowy. Zaczynając gotować powtórnie, włożyć w płóciennym worku szyszki chmielowe. Po powtórnym przegotowaniu wlać płyn do beczułki dębowej i tak zostawić, aż będzie letnie. Wtedy dodać rozkrojony, nasmarowany drożdżami obwarzanek i tak zostawić, żeby zaczął fermentować. Miód pitny fermentuje w miarę esencjonalności od dni dwunastu lub więcej. Gdy piana sczernieje, przelać płyn przez gazę, wlać do nowej, pasteryzowanej beczki dębowej i mocno zaszpuntować. Aby miód był czerwieńszy, wrzucić pod koniec jego gotowania 20 dag rozpalonego żelaza.
def
Wysłany: Czw 19:55, 09 Sie 2007
Temat postu:
Miód Maliniak
(można próbować z innymi sokami owocowymi np.: wiśniowym)
- sok malinowy
- miód płynny
(wszystko w ilości 1:1)
Wlać do beczułki kilka litrów miodu płynnego i tyle samo litrów soku malinowego. Gdy miód się rozpuści przelać do butli lub jeszcze lepiej do nowej suchej dębowej baryłki (polecamy też gliniany garniec z dębową deseczkę w środku, jeśli nie ma się baryłki), obwiązać otwór płótnem i tak zostawić aby fermentował. Gdy osad opadnie, przefiltrować przez gazę, znowu zlać do butli lub suchej baryłki i zostawić na około pół roku. Wlewać do 2/3 wysokości naczynia, aby miód miał miejsce na fermentację.
def
Wysłany: Czw 19:55, 09 Sie 2007
Temat postu: Przepisy na napoje
Piwo Miodowe
- 1kg miodu
- 50 dag cukru
- 3 dag chmielu
- 1 dag kwasu cytrynowego
- 2 dag drożdży
- 10l. wody
Miód i cukier rozpuścić w 8l. wrzącej wody, dodać kwas cytrynowy, ostudzić. Chmiel zalać w glinianym garnku litrem wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez godzinę, przecedzić, wlać do roztworu miodowego, dodać drożdże rozmieszane w szklance płynu, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni. Zlać bez osadu do butelek, trzymać 1, 2 dni w chłodzie.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin