Drużyna Leśnych Wilków ( ziemia międzyleska )
---Słowianie---
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Drużyna Leśnych Wilków ( ziemia międzyleska ) Strona Główna
->
Kuchnia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Dział administracyjny
----------------
Wasze uwagi, sugestie...
Rzemiosło
----------------
Rzemiosło
Dzierganie
Krajki
Kuchnia
Biżuteria
Stroje i dodatki
Przedmioty codziennego użytku
Zielarstwo
----------------
Ciekawostki
Opisy roślin oraz ich zastosowanie
Walka
----------------
Technika walki
łucznictwo
Broń
Pancerze
Taniec, muzyka
----------------
Taniec
Muzyka
Ogłoszenia
----------------
Obwieszczenie
Kram
Hydepark
----------------
Offtopic
Między nami, czyli organizacja bractwa
----------------
Organizacja bractwa
Problemy
Spotkania
Religia
----------------
Wierzenia
Obyczaje
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Rosława
Wysłany: Pią 22:32, 29 Sie 2008
Temat postu: Chleb
W ciągu IX-X stulecia dzięki coraz liczniejszym piecom upowszechnia się pieczywo przyrządzane na zakwasie lub. na tzw. gęstym piwie czyli fermentującej brasze. Oba te rodzaje spulchniania pieczywa znane były od dawna w krajach Europy zachodniej, pisze o nich Pliniusz, wskazując na ich znajomość zarówno Rzymie, jak i w Galii, nie mówiąc już o odległych terenach Azji Mniejszej. Najwcześniejszy dokument archeologiczny chleba sporządzanego na zakwasie pochodzi niestety nie z naszych terenów, lecz z Czechosłowacji, z miejscowości Klućevo i jest datowany na wiek IX.
Upowszechnienie się kopulastego pieca ulepszyło ogólnie sposób przyrządzania pieczywa, bowiem nawet placki bez zakwasu, lecz pieczone w piecu a nie na otwartym palenisku były znacznie lepsze i pulchniejsze. W interesującym nas okresie wypiekano przeważnie chlebki o okrągłych kształtach, zapewne tą formą wywodzące się od placków. Okrągłe chlebki obserwujemy na ściennym malarstwie z XII w. Były one prawdopodobnie wykonywane z mąki mieszanej (żyto, jęczmień i pszenica), czasem z czysto pszennej, gdy trzeba było zaspokoić stół bardziej wykwintny. Od X wieku coraz częściej znajduje zastosowanie chleb żytni, razowy z 97%-owej mąki lub z mąki pszennej zróżnicowanej przez jej przesiewanie, podobnie jak to wyczytać możemy w czeskiej Biblii św. Wacława. Również ze źródeł ruskich dowiadujemy się, że w X-XI w. znano tam chleb pszenny pieczony z makiem i na miodzie. Na znacznie chleba w pożywieniu późniejszej fazy wczesnego średniowiecza wskazują również nasze źródła. Oto jeńca czeskiego zamkniętego w więzieniu w Krakowie odżywiano w drugiej połowie XI w. chlebem, w Szczecinie zaś wypiekano chleb w XII w. dla ogółu zamieszkującej go ludności. Natomiast suchy i czarny chleb służy jako pokutny pokarm, o czym dowiadujemy się z Paterykonu pieczerskiego z XI w. opisującego obyczaj klasztorny; ponoć czarny chleb był pożywieniem Bolesława Śmiałego w czasie jego pokutnej pielgrzymki na Węgrzech, Węgrzech Pięciu Braci Eremitów z początku XI w. oraz ascetyczny biskup Gerard z Pragi czeskiej odżywiali się tylko czarnym grubo mielonym razowcem. Te fakty świadczą o popularności chleba we wszystkich warstwach społecznych; różnica polegała na używanych do wypieku gatunkach i rodzajach mąki oraz dodawanych ingrediencjach. Równocześnie jednak nie znikły placki, przede wszystkim może dlatego, że były łatwe do przyrządzania. Pieczono je w popiele, zawinięte w liście, kładąc na rusztach na podstawkach glinianych, a także jak wspomnieliśmy, piekąc je w piecach. Gdy nastawały okresy głodu, dość częste w tych czasach, i gdy zabrakło ziarna chlebowego, mieszano lub dodawano do mąki zbożowej mąkę z wyki, prosa, bobu, a nawet mieloną korę drzewną.
Źródło: Z "Historii Kultury Materialnej Polski Tom I od VII do XIIw." pod red.Marii Dęmbińskiej i Zofii Podwińskiej
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin