Drużyna Leśnych Wilków ( ziemia międzyleska )
---Słowianie---
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Drużyna Leśnych Wilków ( ziemia międzyleska ) Strona Główna
->
Kuchnia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Dział administracyjny
----------------
Wasze uwagi, sugestie...
Rzemiosło
----------------
Rzemiosło
Dzierganie
Krajki
Kuchnia
Biżuteria
Stroje i dodatki
Przedmioty codziennego użytku
Zielarstwo
----------------
Ciekawostki
Opisy roślin oraz ich zastosowanie
Walka
----------------
Technika walki
łucznictwo
Broń
Pancerze
Taniec, muzyka
----------------
Taniec
Muzyka
Ogłoszenia
----------------
Obwieszczenie
Kram
Hydepark
----------------
Offtopic
Między nami, czyli organizacja bractwa
----------------
Organizacja bractwa
Problemy
Spotkania
Religia
----------------
Wierzenia
Obyczaje
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
def
Wysłany: Czw 20:02, 09 Sie 2007
Temat postu:
a ja znalazłem taki przepis
Podpłomyki
- 4 dag drożdży
- 35 dag mąki żytniej
- 35 dag mąki pszennej
- 1/4 l letniej wody
- 1/8 l letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
wedle upodobania dodatkowo:
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry
1/4 mąki przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i wodę i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie ok. 15 min dodajemy pozostałą mąkę, (przyprawy) i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min. Dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek grubości ok. 1 cm. Układamy na blasze posmarowanej olejem, oprószamy mąką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika (ok.200-230 stopni) przez ok. 30 min. Podpłomyki muszą być rumiane i chrupkie, ale nie suche, dlatego wstawiając chlebki do piekarnika nalewamy pół szklanki wody do blachy ustawionej na dole.
Viviana
Wysłany: Pią 21:38, 29 Gru 2006
Temat postu: Re: Podpłomyki
Rosława napisał:
Oto przepis na podpłomyki, bardzo łatwe w wykonaniu, a w połączeniu ze smażoną cebulką pyszne.
Wykonanie:
50 dag mąki,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
sól
Sporządzić ciasto z mąki, jajek i mleka, dodać sól. Z ciasta wałkować okrągłe placki o grubości 1 cm, piec na gorącej blasze.
Do tego zapiekać w złociutkiej cebulce, albo dodać odrobinę kminku(tak mniej historycznie
, ale za to jakie dobre)
Viviana
Wysłany: Pią 21:33, 29 Gru 2006
Temat postu:
Rosława napisał:
Szkoda tylko, że tak mało dostałyśmy. Trzeba było koczować
Mam nadzieję, że w lecie uruchomimy własną taśmę produkcyjną.
świetny pomysł, jestem całkowicie za :hyhy:
Rosława
Wysłany: Pią 21:28, 29 Gru 2006
Temat postu:
Szkoda tylko, że tak mało dostałyśmy. Trzeba było koczować
Mam nadzieję, że w lecie uruchomimy własną taśmę produkcyjną.
Viviana
Wysłany: Pią 21:18, 29 Gru 2006
Temat postu:
Mniam
palce lizać. A te z Bystrzycy Kłodzkiej z festynu były takie pyszne
Rosława
Wysłany: Pią 21:18, 29 Gru 2006
Temat postu:
Podpłomyk, wychopieniek - rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka.
Podstawowymi składnikami podpłomyków są mąka, sól i woda. Wypiekane były przez dawnych Słowian na mocno rozgrzanych kamieniach, później na blasze. Obecnie podpłomyki są pieczone jako prosty substytut chleba, często podawane są z miodem lub konfiturami.
Podpłomykiem w niektórych regionach Polski (np. na południowym wschodzie) nazywano próbny wypiek dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Był to płaski placek o średnicy ok. 30 cm, zrobiony z tego samego ciasta co chleb. Po nagrzaniu pieca był pierwszym wypiekiem. Jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało dodatkowo dogrzać piec.
Rosława
Wysłany: Pią 21:10, 29 Gru 2006
Temat postu: Podpłomyki
Oto przepis na podpłomyki, bardzo łatwe w wykonaniu, a w połączeniu ze smażoną cebulką pyszne.
Wykonanie:
50 dag mąki,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
sól
Sporządzić ciasto z mąki, jajek i mleka, dodać sól. Z ciasta wałkować okrągłe placki o grubości 1 cm, piec na gorącej blasze.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin