Drużyna Leśnych Wilków ( ziemia międzyleska )
---Słowianie---
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Drużyna Leśnych Wilków ( ziemia międzyleska ) Strona Główna
->
Opisy roślin oraz ich zastosowanie
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Dział administracyjny
----------------
Wasze uwagi, sugestie...
Rzemiosło
----------------
Rzemiosło
Dzierganie
Krajki
Kuchnia
Biżuteria
Stroje i dodatki
Przedmioty codziennego użytku
Zielarstwo
----------------
Ciekawostki
Opisy roślin oraz ich zastosowanie
Walka
----------------
Technika walki
łucznictwo
Broń
Pancerze
Taniec, muzyka
----------------
Taniec
Muzyka
Ogłoszenia
----------------
Obwieszczenie
Kram
Hydepark
----------------
Offtopic
Między nami, czyli organizacja bractwa
----------------
Organizacja bractwa
Problemy
Spotkania
Religia
----------------
Wierzenia
Obyczaje
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Viviana
Wysłany: Pią 22:21, 29 Gru 2006
Temat postu: Zbiór surowca i jego suszenie
Ziele, tzn. wszystkie nadziemne części rośliny, ścina się zwykle tuż przed kwitnieniem nożem lub sierpem na wysokości 7-10 cm nad glebą, tak aby umożliwić roślinie odrost.
Liście można zbierać stopniowo, w miarę ich przyrastania, uważając jedynie na to, by pozostawić na roślinie co najmniej 1/3 co umożliwi jej dalszy wzrost.
Kwiaty i kwiatostany zbiera się ręcznie, w momencie rozkwitania.
Owoce i nasiona zbiera się, gdy są całkowicie dojrzałe. Jedynie owoce z rodziny baldaszkowatych zbiera się ścinając całe rośliny nieco wcześniej, aby nie dopuścić do obsypania się.
Korzenie wykopuje się wtedy, gdy już wszystkie substancje zostaną w nich zgromadzone, tzn. późną jesienią lub wczesną wiosną.
Zioła po zbiorze wymagają odpowiedniego konserwowania, aby mogły być przechowywanie podobnie, jak warzywa czy owoce. Podstawowym konserwowaniem ziół jest suszenie.
Korzenie należy starannie, lecz szybko umyś w bieżącej wodzie, a jeżeli są grube, podzielić na kilka części w celu lepszego efektu suszenia. O
korkowanie
np. korzenia prawoślazu. Okorkowanie polega na dokładnym zdjęciu ostrym narzędziem nierównego ciemniejszego naskórka. Korzenie do suszenia rozkłada się na sicie lub czystym papierze, pojedynczą warstwą i zuszy w podwyższonej temperaturze, nie wyższej jednak niż 40 stopni C.
Ziele i liście po ścięciu, otrzepaniu z piasku oraz pyłu, suszyć można w warunkach naturalnych, ale nigdy nie na słońcu. Ziele zależnie od gatunku układa się na sitach lub papierze możliwie cienką warstwą dbając, aby nie zlepiało się, co grozi zaparzeniem bądź spleśnięciem, jeżeli będzie schło w niższej temp.
Liście do suszenia rozkłada się bardzo cienką warstwą. Jeżeli istnieje możliwość suszenia ziela i liści w podwyższonej temp. to należy pamiętać, żeby nie przekraczać 35 stopni C. Kwiaty, szczególnie o grubym dnie kwiatowym też lepiej i szybciej można wysuszyć w podwyższonej temperaturze.
Owoce mięsiste wymagają dłuższego suszenia i lepiej schną w temp. do 40 stopni C. Natomiast tzw. owoce suche oraz nasiona stanowiące surowiec zielarski powinny być po zbiorze dosuszone przez rozłożenie jedno centymetrową warstwą i często przesypywane.
Dobrze wysuszone zioła przechowuje się, zależnie od gatunku, w torbach papierowych, słoikach, woreczkach płóciennych, w miejscu suchym, czystym i przewiewnym, zabezpieczone przed gryzoniami. Wszystkie przechowywane zioła przy przechowywaniu tracą stopniowo na wartości, ponieważ substancje czynne ulegają z czasem rozkładowi, dlatego nie powinno przechowywać się ich dłużej niż jeden rok.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin