Autor |
Wiadomość |
Gość |
Wysłany: Pią 0:12, 10 Sie 2007 Temat postu: |
|
piwo sklepowe to trucizna - sam waze sobie piwo |
|
|
def |
Wysłany: Czw 22:23, 09 Sie 2007 Temat postu: |
|
nie ten sam smak no ale szybciej |
|
|
Tomal |
Wysłany: Czw 20:48, 09 Sie 2007 Temat postu: |
|
a nie lepiej kupic browar w sklepie? leprzy będzie |
|
|
def |
Wysłany: Czw 19:56, 09 Sie 2007 Temat postu: |
|
Piwo sposobem domowym
- pół kilograma jęczmienia
- 16 litrów wody
- 20 dag szyszek chmielowych
- 30 dag cukru
- odrobina drożdży
Pół kilograma jęczmienia przyrumień na patelni rozgrzanej uprzednio. Ciepnij to do 16 litrów wody, dodaj 20 dag chmielu i z dwie godziny gotuj. Potem 30 dkg Cukru wsyp i gotuj jeszcze z pół godziny. Wystudź to wszystko i dodaj 3 dkg rozrobionych drożdży. Po dniu zbierz szumowiny, odcedź i rozlej do butelek; zakorkować i czekać.
Po trzech tygodniach będzie brakowało tylko kobiet!!! |
|
|
def |
Wysłany: Czw 19:55, 09 Sie 2007 Temat postu: |
|
Miód Pitny - Sposób I
(troszkę dziwny)
- 3 litry miodu płynnego
- 15 litrów wody
- 20 dag szyszek chmielowych
- odrobina drożdży
Rozpuścić 3l. miodu w 15l. wody, trzymać w ciepłym miejscu przez dobę, lub dłużej, tak aby miód zupełnie w płyn się zmienił, mieszając go często. Po rozpuszczeniu przecedzić przez gazę, wlać do dużego garnka połowę płynu, i zaznaczyć na garnku poziom płynu, wlać resztę roztworu i zacząć gotować, jak się wygotuje do oznaczonej wysokości dolać drugie tyle wody zimnej i powtórnie gotować do wyparowania połowy. Zaczynając gotować powtórnie, włożyć w płóciennym worku szyszki chmielowe. Po powtórnym przegotowaniu wlać płyn do beczułki dębowej i tak zostawić, aż będzie letnie. Wtedy dodać rozkrojony, nasmarowany drożdżami obwarzanek i tak zostawić, żeby zaczął fermentować. Miód pitny fermentuje w miarę esencjonalności od dni dwunastu lub więcej. Gdy piana sczernieje, przelać płyn przez gazę, wlać do nowej, pasteryzowanej beczki dębowej i mocno zaszpuntować. Aby miód był czerwieńszy, wrzucić pod koniec jego gotowania 20 dag rozpalonego żelaza. |
|
|
def |
Wysłany: Czw 19:55, 09 Sie 2007 Temat postu: |
|
Miód Maliniak
(można próbować z innymi sokami owocowymi np.: wiśniowym)
- sok malinowy
- miód płynny
(wszystko w ilości 1:1)
Wlać do beczułki kilka litrów miodu płynnego i tyle samo litrów soku malinowego. Gdy miód się rozpuści przelać do butli lub jeszcze lepiej do nowej suchej dębowej baryłki (polecamy też gliniany garniec z dębową deseczkę w środku, jeśli nie ma się baryłki), obwiązać otwór płótnem i tak zostawić aby fermentował. Gdy osad opadnie, przefiltrować przez gazę, znowu zlać do butli lub suchej baryłki i zostawić na około pół roku. Wlewać do 2/3 wysokości naczynia, aby miód miał miejsce na fermentację. |
|
|
def |
Wysłany: Czw 19:55, 09 Sie 2007 Temat postu: Przepisy na napoje |
|
Piwo Miodowe
- 1kg miodu
- 50 dag cukru
- 3 dag chmielu
- 1 dag kwasu cytrynowego
- 2 dag drożdży
- 10l. wody
Miód i cukier rozpuścić w 8l. wrzącej wody, dodać kwas cytrynowy, ostudzić. Chmiel zalać w glinianym garnku litrem wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez godzinę, przecedzić, wlać do roztworu miodowego, dodać drożdże rozmieszane w szklance płynu, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni. Zlać bez osadu do butelek, trzymać 1, 2 dni w chłodzie. |
|
|