Autor Wiadomość
Rosława
PostWysłany: Wto 13:35, 15 Lip 2008    Temat postu: Kołacz-przepis

Kołacz był to placek wypiekany z okazji ślubów i innych ważnych uroczystości. Oto przepis:

75 dkg mąki pszennej,
20 dkg masła,
4 jaja,
15 dkg cukru,
8 dkg drożdży,
1.5 szkl. mleko,
sól,
tłuszcz do smarowania blachy.


Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Mąkę przesiać i ogrzać. Z drożdży, niewielkiej ilości mąki, odrobiny cukru i mleka sporządzić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, po czym pozostawić do wyrośnięcia. Jaja utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę, wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i brzegów naczynia dodać stopiony i wystudzony tłuszcz i dalej wyrabiać do momentu, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a następnie wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę z niskimi brzegami. Powierzchnię wyrównać ręką, lekko oprószyć mąką i rozwałkować równomiernie wałkiem do ciasta. Na powierzchnię ciasta nałożyć po chwili nadzienie, wyrównać, udekorować posypkami, bakaliami lub pasemkami ciasta w formie kraty i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min.

(nie ma to jak wczesnośredniowieczny piekarnik i blacha Very Happy)

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group