Autor Wiadomość
def
PostWysłany: Czw 20:02, 09 Sie 2007    Temat postu:

a ja znalazłem taki przepis Smile
Podpłomyki

- 4 dag drożdży
- 35 dag mąki żytniej
- 35 dag mąki pszennej
- 1/4 l letniej wody
- 1/8 l letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
wedle upodobania dodatkowo:
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry

1/4 mąki przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i wodę i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie ok. 15 min dodajemy pozostałą mąkę, (przyprawy) i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min. Dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek grubości ok. 1 cm. Układamy na blasze posmarowanej olejem, oprószamy mąką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika (ok.200-230 stopni) przez ok. 30 min. Podpłomyki muszą być rumiane i chrupkie, ale nie suche, dlatego wstawiając chlebki do piekarnika nalewamy pół szklanki wody do blachy ustawionej na dole.
Viviana
PostWysłany: Pią 21:38, 29 Gru 2006    Temat postu: Re: Podpłomyki

Rosława napisał:
Oto przepis na podpłomyki, bardzo łatwe w wykonaniu, a w połączeniu ze smażoną cebulką pyszne.

Wykonanie:
50 dag mąki,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
sól

Sporządzić ciasto z mąki, jajek i mleka, dodać sól. Z ciasta wałkować okrągłe placki o grubości 1 cm, piec na gorącej blasze.

Do tego zapiekać w złociutkiej cebulce, albo dodać odrobinę kminku(tak mniej historycznie Smile, ale za to jakie dobre)
Viviana
PostWysłany: Pią 21:33, 29 Gru 2006    Temat postu:

Rosława napisał:
Szkoda tylko, że tak mało dostałyśmy. Trzeba było koczować Very Happy Mam nadzieję, że w lecie uruchomimy własną taśmę produkcyjną. Very Happy

świetny pomysł, jestem całkowicie za :hyhy:
Rosława
PostWysłany: Pią 21:28, 29 Gru 2006    Temat postu:

Szkoda tylko, że tak mało dostałyśmy. Trzeba było koczować Very Happy Mam nadzieję, że w lecie uruchomimy własną taśmę produkcyjną. Very Happy
Viviana
PostWysłany: Pią 21:18, 29 Gru 2006    Temat postu:

Mniam Very Happy palce lizać. A te z Bystrzycy Kłodzkiej z festynu były takie pyszne Smile
Rosława
PostWysłany: Pią 21:18, 29 Gru 2006    Temat postu:

Podpłomyk, wychopieniek - rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka.

Podstawowymi składnikami podpłomyków są mąka, sól i woda. Wypiekane były przez dawnych Słowian na mocno rozgrzanych kamieniach, później na blasze. Obecnie podpłomyki są pieczone jako prosty substytut chleba, często podawane są z miodem lub konfiturami.

Podpłomykiem w niektórych regionach Polski (np. na południowym wschodzie) nazywano próbny wypiek dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Był to płaski placek o średnicy ok. 30 cm, zrobiony z tego samego ciasta co chleb. Po nagrzaniu pieca był pierwszym wypiekiem. Jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało dodatkowo dogrzać piec.
Rosława
PostWysłany: Pią 21:10, 29 Gru 2006    Temat postu: Podpłomyki

Oto przepis na podpłomyki, bardzo łatwe w wykonaniu, a w połączeniu ze smażoną cebulką pyszne.

Wykonanie:
50 dag mąki,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
sól

Sporządzić ciasto z mąki, jajek i mleka, dodać sól. Z ciasta wałkować okrągłe placki o grubości 1 cm, piec na gorącej blasze.

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group